Formidling er også et fornemt håndværk: Rasmus Tantholdt er Årets Æreshåndværker 2019

Krigskorrespondenten, forfatteren og livslang AGF-fan Rasmus Tantholdt er tildelt hæderen som Årets Æreshåndværker 2019 af Dansk Industri og Håndværks Medaljefond i Østjylland.

Af Tore Plougheld
Foto: Flemming Jeppesen

De har stået der før. Foran Hans Kongelige Højhed Prins Joachim og en hel byrådssal fuld af festklædte og højtidsfulde mennesker. Med hver deres livshistorier om at kæmpe, udforske, bryde nyt land og udfordre skæbnen på godt og ondt. De er alle sammen Æreshåndværkere, hædret af Dansk Industri og Håndværks Medaljefond. De er mennesker med vidt forskellige baggrunde som eventyreren og sejleren Troels Kløvedal, forfatteren Elsebeth Egholm og musikeren og sangeren Thomas Helmig. Hver især har de bidraget til at gøre vores verden større med en kompromisløs tilgang til det fag, de har valgt. Torsdag 16. maj 2019 blev TV2s mangeårige journalist og udenrigskorrespondent Rasmus Sebastian Altenburg Tantholdt optaget i kredsen, der også tæller dynekongen Lars Larsen, ”Bonderøven” Frank Erichsen og Hans Kongelige Højhed Prins Joachim selv. Og mange flere endnu


Under overværelse af Aarhus’ borgmester Jakob Bundsgaard og med kæresten og kollegaen Natasja Crone siddende på tilskuerpladserne kunne krigskorrespondenten og historiefortælleren lade sig hylde for sit bidrag til journalistikken og som repræsentant for sit håndværk med kuglepen og kamera, hvor Tantholdt i mere end 15 år har rapporteret fra alle klodens brændpunkter.


”Hvad i alverden har jeg sagt ja til?”
I talen, hvori Rasmus Tantholdt blev præsenteret som Årets Æreshåndværker, lød det blandt andet: ”Han valgte ikke selv at blive korrespondent og havde egentlig ingen ambitioner om at arbejde i udlandet. Men så kom Irakkrigen, og pludselig blev han ringet op af sin chef og spurgt, om han ville derud i selskab med (som ”embedded reporter”, red.) soldaterne fra den amerikanske hær i Irak. Han svarede med det samme ja og lagde røret på. Så tænkte han: ”Hvad i alverden sagde jeg lige ja til dér?”

Siden dengang har Rasmus Tantholdt utallige gange sat nyhedsdagsordenen herhjemme, når han har rapporteret fra krige, kriser og katastrofer overalt hvor det er muligt at komme frem. Han har ”mødt mange personligheder – også af den slags, man egentlig allerhelst vil være fri for at møde”, som det hed i præsentationen. Herunder Syriens udskældte præsident Bashar al-Assad, som det tog et helt års arbejde at få et interview i stand med. Det blev til et 25 minutters interview om Aleppo, Danmarks rolle i konflikten, fredsprocessen og fremtiden. Fordi Rasmus Tantholdt som professionel journalist ønskede at høre begge parter i konflikten.


En bog til bearbejdelse af oplevelserne
En kollega fortalte en gang den unge korrespondent at der kunne ske én af to ting som krigskorrespondent: At man enten blev kold og kynisk eller rørstrømsk og meget følelsesladet. ”For vores æreshåndværker blev det den mere bløde version, hvor han lader sig rive med af både begejstring og de tragedier, han møder på sin vej”, lød det afslutningsvis i talen.

Derfor har Rasmus Tantholdt også udgivet en bog om udfordringerne ved at være professionel korrespondent og helt almindelig familiemenneske. Og hvordan man lægger de voldsomme oplevelser bag sig når man kommer hjem. Den hedder ”Med åbne øjne” og udkom i 2018 i samarbejde med kollegaen Andreas Fugl Thøgersen.


Tantholdt: “En stor ære”
Efter prisoverrækkelsen og det kongelige håndtryk fik Årets Æreshåndværker selv mikrofonen for at sige tak og give de unge lærlinge et par ord med på vejen.

“Det er en stor ære at stå her i dag. Som Aarhus-dreng havde jeg aldrig drømt om, at jeg en dag skulle stå her i byrådssalen og modtage sådan en pris; men da jeg altid har betragtet journalistik som et håndværk og mig selv som håndværker, så gør det mig både glad og stolt at blive en del af denne tradition. Det er en fin påskønnelse af det, jeg laver”.

Rasmus Tantholdt, der ikke på forhånd havde nedskrevet sin tale, gav følgende råd og klap på skulderen til de nyudlærte lærlinge, der netop havde modtaget deres medaljer og kongelige håndtryk:

“Jeg har ikke altid selv haft så stor tro på mine egne evner. Men jeg har lært, at hvis du går til dit fag – uanset hvad det er – med begejstring, vilje og et evigt engagement, så kan du nå rigtig langt,” lød afskedssalutten fra historiefortælleren og korrespondenten Rasmus Tantholdt.