Årets Æreshåndværker 2017 er Ridder af Dannebrog og hele Danmarks “Dynekonge”, Lars Larsen, stifter og leder af sengetøjsimperiet Jysk.

Dansk Industri og Haandværks Medaljefond i Østjylland har udnævnt Jysk-ejer og Ridder af Dannebrog Lars Larsen til ”Årets Æreshåndværker” 2017.

Under årets uddeling af medaljer til de 24 bedste østjyske håndværkerlærlinge på Aarhus Rådhus onsdag 31. maj blev det afsløret, at den danske ”dynekonge”, Lars Larsen, ejer af Jysk-kæden med afdelinger i 48 lande, er Årets Æreshåndværker 2017.

Dermed går den jyske storkøbmand i fodsporene på så forskellige personligheder som Den Gamle Bys direktør Thomas Ravn, Frank ”Bonderøven” Erichsen, eventyreren Troels Kløvedal og sidste års modtager, sangeren og komponisten Thomas Helmig.


Indbegrebet af den jyske købmand
Som motivation for tildelingen af hæderen og det medfølgende diplom og kongelige håndtryk fra Hans Kongelige Højhed Prins Joachim, der selv blev udnævnt til Æreshåndværker i 2011, lød det blandt andet:

”Med sit jyske lune, sin uprætentiøse fremtoning og det evige overblik over situationen og muligheden for at gøre en ny og god handel er Lars Larsen indbegrebet af den jyske købmand. Handelsmanden, der for længst er trådt ud af Morten Kochs idylliserede landsby-univers og ind i den moderne, globale tidsalder. Hvor tingene går rigtig stærkt og behovet for det kølige overblik måske er større end nogen sinde. Alt dette har Lars Larsen i mere end en menneskealder demonstreret at han mestrer til fuldkommenhed.”


“Godt tilbud: Få job hos mig”
I talen, hvori Rasmus Tantholdt blev præsenteret som Årets Æreshåndværker, lød det blandt andet: ”Han valgte ikke selv at blive korrespondent og havde egentlig ingen ambitioner om at arbejde i udlandet. Men så kom Irakkrigen, og pludselig blev han ringet op af sin chef og spurgt, om han ville derud i selskab med (som ”embedded reporter”, red.) soldaterne fra den amerikanske hær i Irak. Han svarede med det samme ja og lagde røret på. Så tænkte han: ”Hvad i alverden sagde jeg lige ja til dér?”

Siden dengang har Rasmus Tantholdt utallige gange sat nyhedsdagsordenen herhjemme, når han har rapporteret fra krige, kriser og katastrofer overalt hvor det er muligt at komme frem. Han har ”mødt mange personligheder – også af den slags, man egentlig allerhelst vil være fri for at møde”, som det hed i præsentationen. Herunder Syriens udskældte præsident Bashar al-Assad, som det tog et helt års arbejde at få et interview i stand med. Det blev til et 25 minutters interview om Aleppo, Danmarks rolle i konflikten, fredsprocessen og fremtiden. Fordi Rasmus Tantholdt som professionel journalist ønskede at høre begge parter i konflikten.


En bog til bearbejdelse af oplevelserne
I sin takketale genformulerede Lars Larsen sit berømte slogan, kendt fra årtiers danske tv-reklamer med ham selv i hovedrollen, da han henvendte sig til årets unge medaljemodtagere:

“Jeg har et godt tilbud til jer – I kan få arbejde hos mig. Godt håndværk er grundlaget for hele vores samfund, og selve begrebet “håndværker” er altså undervurderet i dagens Danmark. Stå på mål for jeres arbejde! Vær stolte af, at I er håndværkere”, lød det fra Lars Larsen, inden “Dynekongen” sluttede af med en opfordring til alle de tilstedeværende om at løfte blikket og én gang for alle begrave den forkætrede, danske Jantelov:

“Vær ikke bange for at tænke stort. Hvis man ikke tør, så kommer man aldrig videre. I USA bliver man rost for at gøre store ting, i Danmark bliver man ilde set. Det skal vi lave om på! Gå aldrig på kompromis med jeres faglige stolthed, så vil der altid være arbejde jer derude!”.

Med disse ord takkede Lars Larsen af, hvorefter han velfortjent kunne modtage et diplom samt kongeligt håndtryk fra Hans Kongelige Højhed Prins Joachim som Årets Æreshåndværker 2017.